V Prešove odštartovali šiestu európsku konferenciu o hluchoslepote

02.08.2005 Prešov

Prešov 2. augusta (TASR) - Podporiť a zvýšiť povedomie o problémoch života ľudí s hluchoslepotou je hlavným cieľom konferencie celoeurópskeho charakteru s ná...
Prešov 2. augusta (TASR) - Podporiť a zvýšiť povedomie o problémoch života ľudí s hluchoslepotou je hlavným cieľom konferencie celoeurópskeho charakteru s názvom Making the Invisible Visible - Od neviditeľného k viditeľnému, ktorá sa dnes začala v Prešove.

V poradí už šiesty ročník konferencie venovanej mimoriadne ťažkým zdravotným problémom sa premiérovo koná v strednej Európe.
Počas oficiálneho programu konferencie, ktorá potrvá do 7. augusta, si rodičia, hluchoslepé deti a ich súrodenci pod vedením odborníkov skúsia jazdu na koni, navštívia plaváreň, telocvičňu a zapoja sa do ďalších rehabilitačných, športových a umeleckých aktivít. Konferencie sa má podľa organizátorov zúčastniť vyše 500 účastníkov.
Témami výmeny skúseností budú počas nadchádzajúcich dní problémy života hluchoslepej populácie, výchova a vzdelávanie takto postihnutých detí, rozvoj sociálnych služieb, tvorba pracovných príležitostí a pod.
Európska konferencia s obdobným názvom sa prvýkrát konala v roku 1986 a opakuje sa každé štyri roky. Voľba SR a Prešova ako organizátora bola podľa predsedníčky Slovenskej komunity hluchoslepých (SKHS) Janky Šarišskej, ktorá TASR informovala, cielená. Jedným z hlavných organizátorov konferencie je Evanjelická špeciálna základná škola internátna pre hluchoslepé deti vo veku od troch do 18 rokov v Červenici v Sabinovskom okrese. Zriadili ju v roku 1992 a je jediná svojho druhu v celej SR.
Hlavným organizátorom je SKHS so Svetovou asociáciou hluchoslepých.
 

Vyberte región